Zbierame, sušíme, skladujeme
Publikované 30.03.2015 v 14:52 v kategórii Moje Bylinky, prečítané: 160x
Moje bylinky.
Zbieranie, sušenie skladovanie
Zbierať bylinky ma naučiť moja babka. Vždy keď som ju navštívila mala doma uvarený lipový čaj , ktorý do dnešného dňa mám veľmi rada a nielen ja ale celá moja rodina. Okrem lipového čaju mi vždy poradila bylinku na bolesť brucha pri menštruácii, na bolesť hrdla či pri porezaní. Zbieram bylinky , ktoré dobre poznám a mám vyskúšané v praxi. Chuť čaju alebo správne odvaru je podstatne výraznejšia ako pri kupovaných a porcovaných čajoch.
Bylinky zbierame v dobe keď je ich sila najväčšia, preto je potrebné si o jednotlivých bylinkách naštudovať dobu zberu. Aby sme dosiahli tento cieľ budeme dodržiavať niekoľko zásad:
kvety zbierame skôr ako sa celé rozvinú, nie odkvitnuté
listy zbierame celé vyvinuté a majú prirodzenú pekne zelenú farbu, nie sú poškodené od škodcov
vňať režeme netrháme, lebo by sme mohli poškodiť celú rastlinku prípadne ju vytrhli celú aj s koreňom a to by rastlinu zabilo. Nezbierame vňať, ktorej kvety nie sú rozkvitnuté alebo sú už odkvitnuté a aj listy musia mať prirodzenú farbu
korene vykopávame na jar alebo jeseň, je potrebné si označiť miesto , kde rastlina ktorej korene chceme rastie , aby sme neporušili korene iných rastlín
Ideálnym časom na zber byliniek je poludnie a počas jasného počasia. Nezbierame v noci, za dažďa, počas prízemných mrazov. Zbierame ich do košíkov, papierových vreciek, plátenných vreciek, zabránime zničeniu a zapareniu byliniek.
Sušenie je jedným z najpoužívanejším spôsobom konzervovania. Pred sušením rastlinky očistíme. Z koreňov odstránime hlinu pod tečúcou vodou a potrasieme , nie mechanicky , aby sme ich nepoškodili. Koreň z ibišteka a sladkého drievka však musíme ošúpať pred sušením je to výnimka.
Od nadzemných častí byliniek oddelíme bylinky iného druhu, ktoré sa k ním dostali pri zbere.
Rastlinky začneme čo najrýchlejšie sušiť. Ja ich suším na ráme so sieťkou , kde prístup vzduchu z hora aj z dola. Moja babka ich sušila na povale kde bola primeraná teplota a sucho.
Pri sušení dávame pozor na rýchlosť sušenia, t.j. Pri rýchlom sušení bez ventilácie rastlinky strácajú farbu, hnednú ,zaparia sa a ich účinok je minimálny, pri pomalom sušení môžu začať hniť. Bylinky sušíme prirodzenou teplotou a ventiláciou alebo umelo v sušiarňach.
Prirodzené sušenie prebieha pomaly, na voľnom priestranstve alebo pod prístreškom. Bylinky sušíme, kým sa nezačnú lámať, drobiť a strácať svoju elastickosť.
Po vysušení bylinky očistíme od zožltnutých, zhnitých a silne poškodených častí a uložíme.
Vysušené bylinky skladujeme v bavlnených, lanových vreckách alebo v sklenných dózach na tmavom mieste bez prístupu svetla. Ja ich skladujem v tmavých sklenných dózach a zakrývam ich servítkou a zátkou.
Komentáre
Celkom 0 kometárov